Blogi

Greenbuild Europe 2018

Greenbuild Europe järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa, 17.-18. huhtikuuta. Paikkana on Berliini ja se vaihtuu vuosittain. Ensi vuoden sijoittuminen julkistetaan tapahtuman yhteydessä.

Intiassa, Kiinassa ja Meksikossa oli äskettäin omat paikalliset Greenbuildit ja jatkoa seuraa heillekin.

Greenbuild Europe kokoaa yhteen kestävän rakentamisen eurooppalaiset sidosryhmät. Ohjelma on rakennettu kiinnostamaan investoreja, vakuuttajia, ylläpitoa, käyttäjiä, kehittäjiä, tuoteteollisuutta sekä tietysti konsultteja. Myös ohjelmistokehittäjille pitäisi olla ammennettavaa. Aiemmissa (Euroopan ulkopuolisissa) Greenbuildeissa konsulttipitoisuus on ollut n. 30 %, näin sivukommenttina.

Kestävän rakentamisen markkina on laajasti tapahtumassa edustettuna. Sertifiointipuolelta mm. BREEAM, DGNB, LEED, Passivhaus ja WELL ovat mukana mielenkiintoisin käytännön esimerkein. Ohjelman taso vaihtelee perusasioista vaativaan.

Tapahtuman yhteydessä julkistetaan uusi eurooppalainen LEEDin ohjausryhmä. Sen myötä kymmenisen vuotta pyörinyt LEED International Roundtable jää historiaan. Ohjaus muuttuu paikallisemmaksi sekä tuloshakuisemmaksi ja osaltaan tukee tulevia GBCI Europen Euroopassa tekemiä 3. osapuolen LEED-arviointeja.

Olen itse Greenbuild Europen Program Working Groupin jäsen kahdeksan muun eurooppalaisen green building -vaikuttajan kanssa. Linjasimme helmikuun alussa konferenssissa esitettävät sessiot sekä niiden ajoittumisen ja järjestyksen eli ”sessiopolut”. Tiedossa on laadukasta sisältöä BIMistä reaaliaikaisena ympäristötehokkuuden ohjauksen työkaluna päästökompensointien kautta kaupunkitason ympäristösertifiointiin sekä vihreisiin bondeihin. Yksi mielenkiintoinen poiminta on lisäksi toteutetut nettonollaenergiakohteet eri puolilta Eurooppaa ja opit niistä.

Virallinen ohjelma julkistetaan maaliskuun alkupuolella.

Green Building Partners Oy on tapahtuman sponsori ja osallistumme isolla, lähes 20:n hengen porukalla. Totta kai lentojen päästöt kompensoidaan, onhan yrityksemme toiminta Ekokompassi-ympäristösertifioitua ja matkustamisen päästöjen vähentäminen ja kompensointi yksi painopisteistä. Lisäksi työympäristömme on aivan kohta myös WELL-sertifioitua.

Toivon Suomesta laajaa ja monipuolista osallistujajoukkoa. Mennään yhdessä oppimaan ja kehittymään eurooppalaisten vastuullisen rakentamisen vaikuttajien ja parhaiden asiantuntijoiden kanssa. Painiskelemme monien samojen asioiden kanssa. Monta meille haasteellista asiaa on Euroopassa jo ratkaistu.

Lisätietoja:

http://greenbuild.usgbc.org/europe