Blogi

Miltä GBP:n vuosi 2018 näytti – ja vihreän rakentamisen näkymiä vuodelle 2019

Green Building Partners on vastuullisten rakentajien ja kiinteistönomistajien kumppani ja vihreän rakentamisen konsultoinnin markkinajohtaja Suomessa. Kasvavassa yrityksessämme on 20 asiantuntijaa, ja vuoden 2018 liikevaihto oli 3,15 M€ – kasvua edellisvuoteen oli 12 % (0,35 M€).

Mitä tarkalleen ottaen teimme vuonna 2018? Ja miltä vihreän rakentamisen markkinat näyttävät tänä vuonna? Alla kattava listaus töistämme. Iso kiitos kuuluu asiakkaillemme ja kumppaneille. Teidän kanssa oli antoisaa tehdä tänäkin vuonna töitä!

 

 

 

  • 16 saavutettua LEED-sertifiointia ml. Suomen ensimmäinen LEEDv4 Platina. Suomen ensimmäiset LEED EB Volume-ohjelmat käynnissä Technopoliksen ja Ilmarisen kanssa. LEED-sertifioinneilla on vahva markkina-asema erityisesti kaupallisessa toimitilarakentamisessa ja hankemäärät vuodelle 2019 jatkavat vähintään edellisen vuoden tasolla. Markkinaosuutemme vuonna 2018 oli Suomessa yli 50 %.

 

  • 15 saavutettua BREEAM-sertifiointia ml. useat Excellent-tason sertifioinnit. BREEAM-sertifioinnit jylläävät erityisesti olemassa olevien kiinteistöjen ympäristötehokkuuden kehitystyökaluna ja hankemäärät kasvanevat alkaneelle vuodelle.

 

 

  • 10 RTS-ympäristöluokitusta käyntiin, asuntorakentaminen uutena sektorina vahvasti mukaan. RTS-ympäristötyökalun hyödyntäminen on saanut hyvän startin ja ennustamme hankemääriin selkeää kasvua. Erityisesti vuoden 2019 jälkipuoliskolla kun uusi kriteeristö ja luokitusmalli myös käyttövaiheen kiinteistöille on saatu julkaistua.

 

  • Elinkaarihankkeet: YIT:n kumppanina meillä oli käynnissä kaikkiaan yli 20 elinkaarihanketta. Näistä 15 oli käyttövaiheen aktiivisessa energia- ja toiminnanvarmistusohjauksessa ja 8 rakennus- tai käyttöönottovaiheen elinkaariohjauksessa. Vuoden aikana kilpailuvaiheen elinkaarisuunnittelua tehtiin 5 hankkeessa. Kunnissa on ympäri Suomea useita koulujen, päiväkotien, monitoimitalojen ja sairaaloiden elinkaarihankkeita valmisteille, joten markkina jatkuu vahvana. Pitkästä aikaa on kiinteistöpuolelle odotettavissa myös rahoituksen sisältävä PPP-hanke, kun Espooseen valmistellaan 5 uuden koulun rakentamista.

 

  • CO2-laskenta: Rakennusten elinkaaren hiilijalanjälki laskettiin 15 kohteelle mukaan lukien asuntoja, liikerakennuksia ja toimistoja. Lisäksi osallistuimme ympäristöministeriön laskentamallin kehitystyöhön asiantuntijana. Lainsäädännön uudet velvoitteet CO2-laskentaan lähestyvät: E-lukulaskennasta siirrytään hiilijalanjäljen laskentaan näillä näkymin  viimeistään vuonna 2025. Valveutuneet rakennuttajat valmistautuvat uudistukseen hyvissä ajoin.

 

  • Yli 20 energiakatselmusta ja energiatodistusta: energiatehokkuuden kehittäminen jatkuu sekä rakennushankkeissa että olemassa olevissa kiinteistöissä, niin jatkuu hankkeetkin.

 

  • Yli 200 kohteen kiinteistöveroselvitykset: kiinteistökauppatilanteisiin liittyvät selvitykset lisääntyivät 2018 merkittävästi ja kiinteistöverouudistuksen lykkäännyttyä vuodelle 2022 tarve nykymallin mukaisille selvityksille jatkunee ennallaan. Työpiikkiä odotellaan, kun uudistus realisoituu.

 

Poimintoja GBP-jutuista mediassa

 

Projektiuutiset: Technopolikselle ja GBP:lle kestävän kehityksen palkinto 5/2018

Kauppalehti: Hyvin tehty suunnittelu suojaa sisäilmaongelmilta 6/2018

Kiinteistöuutiset: Konsta Tuokon blogisarja rakentamisen hyvinvointistandardi WELListä