Blogi

Miltä GBP:n vuosi 2019 näytti – ja näkymiä vuodelle 2020

Green Building Partners on vastuullisten rakentajien ja kiinteistönomistajien kumppani ja vihreän rakentamisen konsultoinnin markkinajohtaja Suomessa. Kasvavassa yrityksessä on 25 asiantuntijaa, ja vuoden 2019 liikevaihto oli 3,43 M€ – kasvua edellisvuoteen oli 9 % (0,3 M€).

Mitä tarkalleen ottaen teimme vuonna 2019? Ja miltä vihreän rakentamisen markkinat näyttävät tänä vuonna? Alla kohokohtia GBP:n vuodesta 2019. Iso kiitos kuuluu asiakkaillemme ja kumppaneille. Teidän kanssanne oli antoisaa tehdä töitä tänäkin vuonna!

  • 34 saavutettua LEED-sertifiointia mukaan lukien korkeimman Platina -tason LEED-sertifioinnit Pasilan Mall of Tripla -kauppakeskukselle, Pasilan Asemalle, Hotellille ja Toimistoille sekä Tapiolan Ainoan kauppakeskuksen laajennusosalle. Suomen ensimmäiset LEED EB Volume-ohjelmat jatkuivat Technopoliksen ja Ilmarisen kanssa yhteensä lähes 20 olemassa olevan kiinteistön sertifioinnilla. Lisäksi käyttövaiheen LEED-sertifioinnin saavutti muun muassa Wihuri Oy Aarnion Metro-tukku ensimmäisenä logistiikkakeskuksena Suomessa. LEED-sertifioinnit ovat vakiinnuttaneet markkina-asemansa erityisesti kaupallisessa toimitilarakentamisessa ja hankemäärät vuodelle 2020 pysynevät vähintään edellisen vuoden tasolla. Ehkäpä tänä vuonna tehdään jo ensimmäisiä LEED-kriteerien mukaisia asuntohankkeitakin. Markkinaosuutemme LEED -sertifioinneissa vuonna 2019 oli Suomessa yli 80 %.
  •  8 saavutettua BREEAM-sertifiointia. BREEAM-sertifioinnit jylläävät erityisesti olemassa olevien kiinteistöjen ympäristötehokkuuden kehitystyökaluna ja hankemäärät kasvanevat alkaneelle vuodelle. Me saimme myös hyviä kokemuksia BREEAMin RFO-mallin käyttökelpoisuudesta parissa uudessa peruskorjaushankkeessa.

  • Saimme päätökseen Suomen ensimmäisen WELL Gold -tason sertifioinnin Säterinportin luokituksen varmistuttua syksyllä. Useita WELL-hankkeita käynnistyi vuoden aikana olemassa oleviin kiinteistöihin, uudisrakennuksiin sekä tilamuutostöihin liittyen. Lisäksi hankimme pätevyyden WELL Performance Verification -auditointien tekemiseen ainoana toimijana Suomessa, käynnistimme ensimmäiset auditoinnit ja pystymme tarvittaessa tarjoamaan olosuhdemittauspalvelujamme laajasti Euroopassakin. Eurooppa on jo alueena kärjessä WELL-projektimäärillä mitattuna ja ihmisten hyvinvoinnin edistämisen tarpeet ennustavat WELL-sertifioinneille vahvaa kasvua myös Suomessa vuodelle 2020.
  • Käynnistimme 17 uutta hankkeiden RTS-ympäristöluokitusohjausta edellisvuonna käynnistetyn 10 lisäksi. RTS on tuonut ympäristöohjaukseen uusina sektoreina mukaan asuntorakentaminen sekä julkisen sektorin. Rekisteröityjä hankkeita Suomessa on jo yli 100 ja ensimmäiset sertifioinnit saatiin jo päätökseenkin. Vahva startti uudelle kansalliselle luokitusmallille – ja sitä tukee syksyllä lanseerattu RTS käyttövaiheen kiinteistöjen luokitusmalli.

  • YIT:n kumppanina meillä oli käynnissä kaikkiaan yli 30 elinkaarihanketta. Näistä 17 oli käyttövaiheen aktiivisessa energia- ja toiminnanvarmistusohjauksessa ja 13 rakennus- tai käyttöönottovaiheen elinkaariohjauksessa. Vuoden aikana kilpailuvaiheen elinkaarisuunnittelua tehtiin 13 kohteeseen. Kohokohtina oli Espoon 7 koulun ja päiväkodin ppp-hankkeen, Lauritsalan koulukeskuksen sekä Pudasjärven hirsirakenteisen Hyvän Olon keskuksen elinkaarihankkeiden voitot. Hankkeissa vastaamme elinkaarisuunnittelun lisäksi yleensä myös ympäristöluokituksen ohjauksesta sekä TerveTalo ja Kuivaketju10 -kriteerien mukaisen toteutuksen varmistamisesta. Suomen kunnissa on edelleen useita koulujen, päiväkotien, monitoimitalojen ja sairaaloiden elinkaarihankkeita valmisteille, joten markkina jatkuu vahvana.

  • Hiilijalanjälki oli 2019 tapetilla kaikilla elämänalueilla ja rakennusten elinkaaren CO2-laskentaa tehtiinkin GBP:llä ennätysmäärä: 20 asunnolle, koululle, päiväkodille, liikerakennukselle ja toimistolle. Lisäksi osallistuimme ympäristöministeriön laskentamallin kehitystyöhön asiantuntijana ja pilotointiin laskentaa tekevänä konsulttina. Pikkuhiljaa ymmärrys ympäristövaikutuksista ja niiden vaikutusmahdollisuuksista lisääntyy, ja hankkeiden rakentamisvaiheen ratkaisuihinkin saadaan aidosti mukaan ohjausvaikutusta. Lainsäädännön uudet hiilijalanjälkilaskennan velvoitteetkin lähestyvät: E-lukulaskennasta siirrytään hiilijalanjäljen laskentaan näillä näkymin viimeistään vuonna 2025. Myös ympäristöluokitusjärjestelmät ohjaavat hiilijalanjäljen selvittämiseen ja sen pienentämiseen.
  • Suuryritysten energiakatselmuksissa oli 2019 neljän vuoden välein tehtävän ensimmäisen päivityksen vuoro ja teimme katselmukset kaikkiaan kolmelle suuryritykselle
  • Yli 20 energiakatselmusta ja energiatodistusta. Energiatehokkuuden kehittäminen jatkuu vahvana tänäkin vuonna sekä rakennushankkeissa että käytössä olevissa kiinteistöissä.

  • Kiinteistöportfolioiden kiinteistöveroselvitykset jatkuivat aktiivisena ja lisäksi vilkas kiinteistökauppavuosi lisäsi DD-vaiheen kiinteistöveroselvityksiämme. Lisäksi arvioimme lukuisien investointivaiheessa olevien hankkeiden tulevaa kiinteistöveroa. Siihen liittyen haimme asiakkaallemme onnistuneesti myös meille ensimmäisen kiinteistöverotuksen ennakkoratkaisupäätöksen. Vuodelle 2022 suunnitellun kiinteistöverouudistuksen tarkempaa sisältöä odotamme mielenkiinnolla. Uudistukseen valmistautuminen ja tietojen oikeellisuuden varmistaminen tulevat olemaan kiinteistönomistajille tärkeä ponnistus – mekin valmistaudumme auttamaan siinä asiakkaitamme.

Oman toiminnan vastuullisuuden kehittämisessä käytämme Ekokompassia. Keskitymme meille olennaisiin osa-alueisiin. joita ovat jätteiden lajittelu, vastuulliset hankinnat, viestintä, liikkuminen ja toimitilojemme energiatehokkuus. Laskemme vuosittain hiilijalanjälkemme ja kompensoimme Green-e® Climate – sertifioiduilla päästökompensoinneilla. Olemme onnistuneet pienentämään CO2-jalanjälkeemme muun muassa lisäämällä liikkumisessa julkisen liikenteen, kaupunkipyörien ja yhteiskäytössämme olevien sähköautojen ja sähköpyörän käyttöä.